• Mirjana Ilić

Anksioznost i katastrofiziranje

Updated: Jan 30


Podeliću sa vama jedan lični primer u želji da pomognem.


U proteklih mesec i po radim na jednom projektu koji zahteva prevashodno online komunikaciju, jer nisu svi učesnici u istim gradovima. Ovo se odnosi i na način dostavljanja materijala. Naravno, to ide u oba pravca. Moj zadatak je intervjuisanje ispitanika, obrada materijala i slanje dalje sređenih intervjua. Pravljenje transkripta je spor i meni dosadan posao, ali se mora obaviti. Rok je jasno zadat još na početku.


Sve je bilo dobro do trenutka kada sam shvatila da već dugo ne dobijam povratne informacije na poslate mail-ove. Osim toga, približavao se rok do kada je trebalo da predam sve materijale. I tako je započelo odmotavanje raznih filmova u mojoj glavi o tome šta se sve moglo desiti:

  • Film broj jedan: Stiže gomila mail-ova, nemaju vremena svima da odgovore. Uz ovo je išla živopisna slika najezde sova i pisama iz Hogvortsa.

  • Film broj dva je bio mračniji: Možda su se svi tamo razboleli i ne mogu da se jave. Bolje da ne spominjem kakve sam sve slike tada zamišljala.

  • Film broj tri: Strašno su se naljutili na mene, jer još nisam poslala sve transkripte i odbijaju da mi pošalju mail iz inata.

  • Film broj četiri: Mora da sam pogrešila do kada je rok za slanje i sada im je žao da mi kažu da je istraživanje završeno. Uz ovo je išlo proveravanje šta piše u ugovoru.

izvor: pinterest

Otprilike kao san. Uzela sam delove stvarnosti i to izmiksala sa (pod)svesnim strahovima. Na sreću, kod četvrtog filma sam naterala sebe da pozovem telefonom koleginicu kojoj sam slala materijale.


Epilog: Svi njeni povratni mail-ovi su slučajno završili u mom spam sandučetu koje se nisam setila da proverim od silnog katastrofiziranja.


Danas je jedan klijent to lepo formulisao: „Kad god sam progovorio o onome što me muči, rezultat je bilo nešto dobro.“

54 views0 comments

Recent Posts

See All