• Miša Anđelković

Hobotnica

Updated: Sep 2, 2021


Dana 11. marta ove godine navršilo se tačno 37 godina od premijernog prikazivanja prve epizode kultne italijanske kriminalističke serije „Hobotnica“, za mnoge najbolje serije ikada snimljene.Bez prevelike pompe, bez nekih velikih najavljivanja serija je doživela ogroman uspeh. U periodu od 1984. do 2001. godine ukupno je snimljeno 10 sezona sa 48 epizoda. Tokom prve, druge i treće sezone epizode su trajale po jedan sat, a od četvrte sezone do poslednje desete epizode su bile „filmske“, odnosno u proseku su trajale oko 90 minuta. Ali krenimo redom.


Serija počinje kao klasična kriminalistička priča, ubistvo policijskog inspektora u jednom malom gradiću na ostrvu Siciliji. Ime grada se nigde ne pominje, ali se prepoznaje grad Trapani. Dolazi novi inspektor iz Rima i uskoro shvata da je ceo grad korumpiran. I kreće u borbu protiv mafije i korupcije, a mafija pravi pogrešan korak kada se odlučuje da kidnapuje inspektorovu ćerku.Teško da danas postoji osoba koja se neće setiti Hobotnice kada joj pomenete ime Korada Katanija, Silvije Konti ili Tana Karidija. Svakako tri uloge koje su obeležile celu seriju, naravno uz pomoć mnogih naizgled malih uloga. Tu su i statisti koji su doprineli da serija bude to što je bila, i to što je i dan-danas.

U svakom filmu i/ili seriji muzika je jako bitna. Muzika iz serije Hobotnica komponovana od strane Rica Ortolanija (Prva sezona), Paola Buonvina (Sezone 8 i 9) i legendarnog Enia Morikonea (sezone 2, 3, 4, 5, 6, 7 i 10) pravi su „masterpiece“ i daju novu dimenziju surovo dobrom serijalu. Od veoma milih tonova lakih melodija do veoma poznate najavne ili odjavne špice 4. sezone gde su sami tonovi izuzetno jaki, a melodija bukvalno oslikava mafiju u pravom nemilosrdom svetlu.


Pisac ovih redova imao je tu čast da kao poznavalac italijanskog jezika (hvala baš Hobotnici i drugim italijanskim serijama koje sam kao dečak gledao i italijanskim stripovima odakle sam uspeo da savladam italijanski jezik) učestvovao pre nekih 10-ak godina sa određenom grupom ljudi u prevođenju serije za neke domaće internet sajtove za prevode filmova. Sa puno entuzijazma smo pristupili celoj priči i uspešno smo je završili.


Danas se serije svode na kompjuterski scenario sa mnogo vizuelnih efekata, a nekako sve to deluje bez prave priče, bez prave radnje, bez pravog dijaloga likova. Veštački. Ostala je, bar meni, Hobotnica nekako usamljena na vrhu moje top liste najboljih serija ikada. Zato joj se vrlo rado i veoma često vraćam. I dok sada ispisujem ove redove i sećam se likova kao što su pored već pobrojanih u tekstu i Davide Likata, Espinoza, mala Greta, Tanova sestra Marija, „Lutkar“... već otprilike u glavi mi se mota ideja da se ova predstojeća 37. godišnjica prikazivanja serije mora ispoštovati ponovnim gledanjem. Jer nema više takvih serija kao što je bila naša „La piovra“.


I na kraju da spomenemo i reditelje serije: Damiano Damiani (prva sezona), Florestano Vanćini (druga sezona), Đakomo Batiato (sezone 8 i 9) i Luiđi Pereli (sezone 3, 4, 5, 6, 7 i 10). Hvala vam, bez vas bi italijanska i svetska kinematografija bila siromašnija za jedno remek-delo.

Ovu priču završiću konstatacijom da je Hobotnica uspešno prikazivana u 80 država u svetu, a to je u ono vreme tokom '80-ih i '90-ih bilo zaista retko. Zato je Hobotnica to što jeste – najbolja serija na svetu.Foto: Pinterest


59 views0 comments