• Marija Granžan

Januarske zavrzlame

Updated: Jan 30


Januar - mesec koji stiže s vatrometom. Imam osećaj kao da je počeo juče i kao da traje večno, a već je stigao kraj. Puzi lagano i bebeće naivno budi u ljudima razne ideje. Neki bi da postanu novi, neki da krenu ispočetka, neki da postanu ,,svoji", a neki drugi da postanu nečiji. I svi bismo nešto.


Od ovog meseca bismo na dijetu. Pa onoliki pojedeni praznični kolači morali su da se uvale u jastučiće na bokovima, ili, još gore, da preoblikuju podbradak! Kao da su nam krivi kolačići, onako ukusni, primamljivo, šareno neodoljivi.


Neki baš od januara okreću drugi list, u kalendaru, u svesci. Lako je kad i meseci i listova ima još, tek smo na prvoj strani. Sreća, pa u januaru obično padne sneg, pa se može potpuno novim stazama, prividno potpuno novim korakom, još ako su i čizme nove...


Sve je kao novo i kao svi ćemo po novom, svi ćemo biti novi, kao da se staro ne računa, kao da nije postojalo, kao da ono juče ili prošle godine nismo bili mi. Svi bismo nešto ispočetka, svi bismo da se odmaknemo od svega starog, od sebe starog i da u novoj godini sve bude kao tek stvoreno.


A treba samo pogledati unazad i ne ponavljajući iste greške, krenuti napred. Treba se primaći sebi, toliko da možemo zaviriti u svaki i najskriveniji kutak i otkriti moć snage za delovanje i ostvarivanje i boljeg sebe i boljeg sveta.

Ne beži se od juče u novo danas i iz starog u nekog novog sebe, jer koliko god brzo trčali, koliko god daleko otišli, od sebe ne možemo nigde. Ni novi kalendari, nove sveske, ni nove čizme tu ne pomažu.


Za svaku ideju treba mašta, a za svaku odluku snaga volje. Ništa se ne menja samo niti se mi menjamo sami od sebe. Potrebna je vizija, potrebni smo mi.

Da bismo nešto promenili, moramo prvo shvatiti zašto to želimo i kako da uspemo. Može nam pomoći i neko drugi, ali bez nas samih, ništa.


Mi smo ti od kojih zavisi uspeh promene, uspeh dijete, uspeh ideja i novih koraka. Nemojmo se zavaravati da ćemo zbog novog lista u kalendaru postati novi, mršaviji, uspešniji, drugačiji, bolji. To možemo samo ako znamo da prihvatimo sebe takve kakvi jesmo. Da se volimo i uravnotežimo sa sobom i nastavimo napred menjajući ono što nam se ne sviđa i čuvajući ono što je dobro. Nema te promene na koju nismo sami pristali... A sada je pravo vreme za prave stvari, za prave nas.Fotografija: Pinterest


49 views0 comments

Recent Posts

See All