• Lana Krištofić

Kreativna blokada ili blokada kreativca

Updated: Jan 30


Crtež: Sara Šarić

Dođu tako neki dani koji jednostavno nisu za pisanje/slikanje/crtanje/sviranje pa svaki pokušaj kreativnog izražavanja završi u dominantnim maglovitostima pojedinačnog uma. Nije strano da ono može potrajati i po nekoliko tjedana, mjeseci. I nije apsolutno da svaki kreativac putanju svojih izražavanja održava kontinuiranom.


S obzirom na to da su unutarnji i vanjski čimbenici utjecajne naravi, za svoju kreativnost nerijetko govorim kako ima rok trajanja. Smatram da je tako i sa stvaralačkom blokadom. Shodno tome, najčešće istu prepoznajem u sljedećem:


1. Zaokupljenost obvezama i svakodnevicom


Osoba sam koja ide iz krajnosti u krajnost. Kada sam u svom svijetu stvaranja – nedostupna sam za realnost i moje biće okupirano je kreativnošću na svim nivoima. S druge strane, tako je i s realnošću. Dok zapadam u rutinu svakodnevice i bavim se ispunjavanjem kojekakvih obveza, fokusiram se jedino prema tome. No, okupiranost obvezama dovodi do nedostatka energije, volje i želje za bilo kakve hobije.


2. Nezainteresiranost


Privremena nezainteresiranost za kreativno izražavanje (a koju usko povezujem sa zaokupljenošću obvezama i svakodnevicom) rezultat je odsutnosti „mene u sebi“. Problem nije u neimanju inspiracije nego o privremenom nedoživljavanju unutarnjeg i vanjskog svijeta. Metaforički rečeno, predugo izbivam iz svojih unutarnjih šuma i nisam u dodiru s čistim izvorima vode.


3. Zasićenost


Volim do kraja iscrpiti svaku mogućnost kreativnog izražavanja. Usmjerena sam na proces stvaranja toliko dugo dok ne osjetim kako (u određenom trenutku) ništa više ne mogu postići. Kao što knjiga ima svoju kompoziciju, isto nazirem i u svom procesu. Bez obzira na to jesam li završila započeto ili ne, osjećaj kraja dostatan je pokazatelj da je zasićenost nastupila.


4. Samonametnuto „moram, trebam“


Dugotrajno bivanje u okruženju koje ne pogoduje osobnom rastu, koje ne stimulira moju postojanost i ne zadovoljava potrebe vodi me do uobičajenog moda za preživljavanje dana. Tada samonametnuto i nepotrebno moranje i trebanje okidači su za nastajanje blokade u mom kreativnom izražavanju.


Za vrijeme kreativne blokade


Da bih nadvladala gore navedene uzroke, započinjem s novim utvrđivanjem i odrađivanjem prioriteta. Organiziranost i lista prioriteta nude mi preglednost te mi pružaju osjećaj sigurnosti, a svakodnevica postaje laganijom.


Nadalje, otpuštanjem grčevitosti i misli kako stalno nešto moram/trebam stvarati, postižem staloženost koja mi je neophodna za objektivno sagledavanje situacije.


Odmor i odmak od svih vrsta hobija u trenucima kreativne blokade osobno pogoduje mom umu i tijelu. Nije potrebno prelijevati se izvan vlastitih granica mogućnosti, jer kada tijelo šalje signale da je vrijeme za pauzu, doslovno je vrijeme za pauzu.


Završna misao


Svakodnevica olako proguta, ako se u istoj ne izdvoji vrijeme za sebe i njegovanje onoga čime se volimo baviti. Kada je um preokupiran realnošću – bez balansa kojeg svatko za sebe mora spoznati – pažnja i energija usmjereni su prema suženom pravcu gledanja. Uspostavljanje ravnoteže između vremena za obavljanje poslova i vremena za posvećivanje stvarima koje volimo može biti od pomoći. Inspiracija ne odlazi, ne skriva se i nije nedostupna. Sve ovisi o nama i događajima oko nas.


71 views0 comments

Recent Posts

See All