• Miljan Mitrović

Misteriozni pesnik koji privlači pažnju čitalačke publike: Johann D.

Updated: Jan 30


Johann D. je misteriozni pesnik koji isključivo svojom poezijom i ogromnim talentom privlači čitalačku publiku. Dok se mnogi ljubitelji poezije i poštovaci njegovog stvaralaštva pitaju ko je čovek koji se skriva iza pseudonima, on uživa u pisanju, verujući da nam na taj način daruje najbolji deo sebe. Svojom poezijom uspeva da ostvari kontakt sa njdubljim emocijama u nama, utkajući u svoje stihove bol, patnju, strast, radost, ali pre svega beskonačnu veru u ljubav kojom dotiče naša srca.


Imali smo priliku da odškrinemo vrata njegovog unutrašnjeg sveta i čujemo njegova razmišljanja o raznim temama, a najpre o ljubavi koja ga vodi kroz život i umetnički svet.Da li misliš da nam 21. vek ostavlja prostor za ljubav?


U ovom našem vremenu u kojem živimo, prava ljubav postaje sve tiša, gubi se. Marginalizuje se nešto što je usko povezano sa samim postojanjem čoveka. Čak je se i odriču. Sve se temelji na površnom dopadanju, koristoljublju, nagonima... Mnogo se više poštuje takozvana ljubav prema novcu, moći, prema uspehu, prema lepoti u onom površnom smislu.


Da li smatraš da je moguće ostati veran u današnjem vremenu?


Danas se malo govori o vernosti koja je potpuno zanemarena. Ne poštuju se moralna načela, preovladava trend koji mnogo utiče na slobodnu volju i sve se svodi na odluku. Vernost nije pitanje samo odluke. Naša slavna pesnikinja Desanka Maksimović je dala vrlo jasan odgovor na ovo pitanje svojom pesmom ,,Vernost”.

Iskoristicu samo deo pesme:

,,Pred ljudima spuštam zemlji oči,

Čuvam ih za tebe kad se vratiš.”

Mnogo toga je rečeno.


Kako se jedan pesnik bori da ljubav pobedi?


Malim koracima pokušavam da doprinesem da se bolje razume stvarnost, da se emocije izbistre i da se iskrena ljubav čuje. Jer je ljubav apsolutna, oduvek i zauvek. U nama i oko nas. Treba zaroniti u delove ljudskog bića u koje skoro i ne zalazimo. Tamo gde se ljubav rađa, gde se mogu čuti odjeci iskrenih suza i na kom mestu je govor neproziran. Tamo se rađaju pesme moje; na oštrom sečivu između realnosti, mašte i snova.
Zašto si pesnik misterije?


Ne trazim popularnost, ne komercializujem svoje pesme, želim da ostanem skriven od očiju javnnosti. Nemam potrebu da se bilo kome dokazujem. Važno je da ima ljudi koji uživaju i vole moje pesme u kojima težim ka onom savršenom i čistom – ka ljubavi.


Da li je jedna žena tvoja inspiracija?


Jedna je žena moja inspiracija, uvek posebna.


Ko je prema tvom mišljenju najveći svetski pesnik svih vremena, a ko domaći?

Teška su to pitanja. Mogu da izdvojim par, ali ne jednog: Sergej Jesenjin, Marina Cvetajeva, Šarl Bodler...

Od domaćih: Milan Rakić, Miloš Crnjanski, Mika Antić...


Da li bi mogao da zamisliš život bez stvaralaštva?


Mogu da zamislim, ali bi to bio život u potpunom mraku, bez svetla. Neka horizontala života najblaže rečeno, a ja ne želim takav život. Pisaću pa makar i sam čitao svoje pesme.


Šta stvaralaštvo budi u čoveku?


Stvaralaštvo kod čoveka zadovoljava potrebu za lepim. Izaziva neko čudno uživanje dok se iskazuju misli i osećanja koji se prenose iz mašte. Osećanja koja se prenose iz snova živih u kojima smo uvukli sami sebe i zalutali daleko.


Kako zamisljaš svoj savršen dan?


Mnogima je savršen dan dobra zarada, odmor u idealno zamišljenim uslovima…Ključni sastojak za moj savršeni dan je žena koju volim. Savršen je to život makar i samo taj jedan dan trajao.


Može li ljubav pobediti?


Voleti je najdivnija stvar na svetu. Staze kojima hoda su različite. Naiđe tuga, zgrabi bol ili dodirne radost. Ne treba se opirati, neke su pobede srećne, a neke ne. Ljubav u svakom slučaju pobeđuje.


Hvala puno na ukazanom poverenju!Foto: Pinterest, Privatna arhiva

217 views0 comments