• Andrijana Ristić

Na terapiji

Updated: Jan 30


Domaća serija Na terapiji zasnovana je na izraelskom dramskom ostvarenju Be Tipul koje je privuklo pažnju publike i doživelo ogroman uspeh. Američka kompanija HBO je proizvela svoju verziju In treatment koja je na šezdesetoj dodeli Emmy nagrada osvojila dve. A kod nas se adaptirana verzija emitovala tokom 2009. godine, dok je u Hrvatskoj ova serija adaptirana i emitovana 2013.Serija intezivno i prilično verno oslikava psihoterapijski proces i pruža nam osvrt na obe strane, i psihoterapeuta i klijenata, koji na terapiju dolaze sa svojim specifičnim životnim problemima. U srpskoj verziji koja ima 45 epizoda, u centar zbivanja postavljen je profesionalni i privatni život psihoterapeuta Ljubomira Božovića koga tumači Predrag Miki Manojlović. Iz epizode u epizodu pratimo njegove susrete sa 5 klijenata, kao i njegov lični odlazak na terapiju kod njegove nekadašnje mentorke i supervizorke Vere, tokom 9 nedelja tokom kojih se dešava radnja serije.


Ponedeljak pripada Maji (Nataša Janjić), mladoj i atraktivnoj anesteziološkinji, koja prolazi kroz burnu emotivnu krizu u vezi. Maja je emocionalno nestabilna, manipulativna, nesigurna u odnos sa svojim partnerom, iza koga se krije zaljubljenost u Ljubomira. Otvoreno mu izjavljuje svoja osećanja i od tog trenutka tema erotskog transfera, koja se događa kada klijent idealizuje svog terapeuta i fantazira o njemu, postaje glavni predmet njihovih seansi.


Utorkom se Ljubomir sreće sa Borisom (Sergej Trifunović) koji je dugi niz godina proveo u specijalnim jedinicama na terenu. Borisa progone sećanja iz prošlosti i osećanje krivice koje on sve vreme odbija da prizna. Navikao je da radi onako kako mu se zapovedi, bez osećanja ili razmišljanja, ali će ga psihoterapija pozvati na određena pitanja i suočavanja koja su bila potisnuta.


Sreda je rezervisana za Anu (Dragana Dabović), uspešnu sedamnaestogodišnju sportistkinju koja kod Ljubomira u početku dolazi radi kratke procene zbog nesreće koju je doživela kada se biciklom zakucala u automobil. Međutim procena prerasta u psihoterapiju u kojoj isplivavaju Anini porodični problemi iazvani propalim brakom njenih roditelja, koji je odvlače u maksimalnu posvećenost sportu, kao i problemi usled zaljubljenosti u svog trenera koji je vode u pokušaj samoubistva.


Četvrtkom na terapiju dolazi bračni par, Marko (Nenad Jezdić) i Natalija (Tamara Vučković), koji je prošao kroz višegodišnju borbu u želji da dobiju dete, a u trenutku kada odustaju, Natalija ostaje trudna. Međutim ona sada preispituje mogućnost abortusa sa kojim se njen suprug ne slaže, što zapravo otvara jaz koji odavno postoji između njih dvoje i barijere u komunikaciji koje dovode u pitanje opstanak njihovog braka.


Ljubomir iako na svom poslu deluje kao autoritet koji je siguran u svoje odluke, dolazi u nedoumice, iskušenja i preispitivanja, koja su takođe praćena urušavanjem temelja njegove lične porodične baze, u koju više ne zna kako da se uključi, usled predanosti isključivo svom poslu. Tu imamo priliku da vidimo psihoterapeuta kao čoveka od krvi i mesa, na koga se u jednom trenutku obrušavaju lični a i profesionalni problemi koji kreću da se prepliću. Stoga on traži pomoć od nekadašnje mentorke Vere (Branka Cvitković) i petak postaje dan za Ljubomirovu ličnu psihoterapiju.


Ova odlična drama koja sa sobom nosi neizvesnost i dinamičnost psihoterapijskog procesa, pokrenula je mnoga pitanja sa kojima se i mi svakodnevno susrećemo. Ogolila je i destigmatizovala proces terapije, tako da osim uživanja u ovoj seriji, dobijamo i poruku o važnosti mentalnog zdravlja i sliku psihoterapijskog procesa koji je uvek uzajaman. Iz njega i klijent i psihoterapeut izlaze promenjeni.


Foto: imbd.com

225 views0 comments