• Andrijana Ristić

Nemanja Vučković: Tajna prirodnih procesa

Updated: Jan 30Nemanja Vučković

U periodu od 25. maja do 06. juna 2021. godine imali smo priliku da posetimo izložbu ,,Tajna prirodnih procesa“ mladog, a već afirmisanog slikara Nemanje Vučković u Kući Legata u Beogradu, u kojoj su predstavljena dela iz ciklusa nastalih od 2017. do 2021. godine.


Nemanja Vučković je rođen u Surdulici 1990. Od svoje devete godine je pohađao Likovnu radionicu Narodnog univerziteta kod akademske slikarke Vesne Marinković Stanković u Vranju, punih devet godina. Diplomirao je 2012. godine na Fakultetu primenjenih umetnosti u Nišu, a 2017. godine završio je master na slikarskom odseku, i postao master likovni umetnik u klasi akademika Fehima Huskovića. Trenutno je na završnoj godini doktorskih studija na Tehnološkom fakultetu u oblasti ispitivanja boja i pripreme lanenog platna.

Imao je jedanaest samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu, a učesnik je preko trideset grupnih izložbi širom sveta. Boravio je na mnogim likovnim kolonijama i simpozijumima, izlagao je do sada na šest bijenala. Njegova dela nalaze se u mnogim privatnim i javnim kolekcijama. Većina radova se zasniva na traženju veze između energije prirode i ljudske energije u trenutku stvaranja. Njegov rad se povezuje sa slikarima fovizma i apstraktnog ekspresionizma. Slika i izlaže već više od dvadeset godina. Član je ULUS-a.Tajna prirodnih procesa traži od nas oslobađanje od strogo racionalnog i analitičkog pogleda u potrazi za odgovorima o svetu koji nas okružuje i nama samima kao sastavnim delovima te celine. Nemanja Vučković nas svojim stvaralaštvom poziva da zaronimo duboko u svoje biće i prepustimo se iracionalnom i intuitivnom iskustvu u traganju za spoznajom.


,,Težim da probudim u posmatraču tu skrivenu i potisnutu energiju i to činim jakim temperamentnim potezima, koji podsećaju na snagu prirode, boje i valeri na nežnost i lepotu, dok netipičnom kompozicijom dajem osećaj sigurnosti i istine koja se veoma često otkriva u spoju suprotnosti kada se tome najmanje nadamo”


Njegove slike su oslobođene od figuracije, na platno prenosi svoje misli, osećanja, čulne senzacije, doživljaje, apstraktno. Igrom izrazitog kolorita i impulsa koji vodi pokrete četkicom dotiče svakoga od nas na unutrašnjem planu i ostavlja nam prostor za snažan lični doživiljaj i individualnu komunikaciju sa umetničkim delom koje se pred nama nalazi. Time postiže da njegova dela ne posmatramo kao ideje koje su zaokružene i završene onda kada su oživljene u momentu stvaranja, niti nam sugeriše univerzalno značenje, već naprotiv, njegove slike su otvorene i dalje grade svoj put u kontaktu sa publikom, koja ih na afektivnom i duhovnom planu prepoznaje kao sastavni deo sebe i svog iskustva. Na taj način one nastavljaju da žive i odvijaju se u svačijem mikrokosmosu.


Tokom izložbe imali smo priliku da pogledamo njegove radove koji su nastajali u različitim periodima života i u njima se uočava kontinuitet njegove stvaralačke osobenosti i autentične filozofije kojom se vodi u tom procesu, tako da na jednom planu možemo imati osećaj stvaranja priče prolazeći kroz njene različite segmente, dok na drugom nivou svaka slika ostvaruje posebnu vrstu interakcije. Ono što dolazi do izražaja jeste da se menjaju teme kojima je u datom trenutku okupiran, u čemu se uočava njegov radoznao i istraživački duh koji je osvešćen za promene kako u sebi, tako i u svojoj okolini. I najbitnije od svega on daje svoj odgovor na pitanja koja pred njim naviru, na način u kome želi da nas vrati nama samima, energiji prirode oko nas i u nama.


,,Priroda je moj glavni pokretač. Samo u prirodi možemo videti istinsku ljubav, istinsku lepotu i idealni sklad, slučajna dešavanja, a opet harmoničan tok u svemu”


Reprodukcije možete pogledati u nastavku:


Fenomen stvarnosti, ulje na platnu, 150 x110, 2021.
Poljubac, akrilik na platnu, 150x150cm, 2020.
Laguna, akrilik na platnu, 150x150cm, 2020.
Moć, ulje na platnu, 150 x 190 cm, 2016- 2021.
Oaza mira, ulje na platnu, 110 x 150 cm, 2021.
Nadahnuće, ulje na platnu, 110 x 150 cm, 2021.
Tajna prirodnih procesa, 300x150cm, ulje na platnu, 2021.
M1, akrilik na platnu, 150x150cm, 2020.
K8, akrilik na platnu, 150x150cm, 2020.
Sevdah, ulje na platnu, 110 x 150 cm, 2021.
Tok emocija, ulje na platnu, 110 x 150 cm, 2021.
Buržoazija, 300x120cm, ulje na platnu, 2021.
Foto: Privatna arhiva

204 views0 comments