• Fenix

Poezija: Irma Đuhera

Updated: Sep 1, 2021

Irma Đuhera je rođena 2002. godine u Zenici. Trenutno živi u Maglaju. Maturantkinja je Gimnazije ,,Edhem Mulabdić”- društveni smer. Sve svoje emocije, i tople i hladne, prenosi na papir. Bilo u obliku poeme, poezije, citata... Forma ovoj mladoj autorki nije važna, koliko potreba za pisanim izražavanjem. Pisanje je za nju vlastita sloboda i ujedno sigurna zona, zona komfora.

Njene pesme su se našle u magazinu ,,Dunjalučar", stranici ,,Moć riječi", portalu radia ,,Active Zenica", kao i u okviru projekta ,,I žene pišu ".


Irma Đuhera

,,Svako ko posjeduje talenat, da li za pisanje, crtanje, nauku, sport, neka ne traći talenat uzalud. Dapače neka isti gradi, jer šta je čovjek bez sebe, tek puko postojanje"Krik pod zvijezdama


Noćas sam u drugoj sobi, drugoj općini, drugom gradu. Posmatram okolinu. Posmatram zvijezde Sjećaš li se kada smo to zajedno radili ? Kada smo tražili našu zvijezdu ? Kada smo se smijali jer nas oblik koje su zvijezde napravile podsjeća na zeku ili na nešto sasvim drugo ? To sada nije ni važno, jer.. Jer te zvijezde sada gledam sama. Volim njihovo blještavilo. Voliš ih i ti, vrlo dobro znam. Stalno si govorio kako ti je duša puna kada smo zajedno i posmatramo ih. Vjerujem da to i sada radiš To si ti. Jedinstven. Ne radiš ono što svi rade. Zato sam te i voljela. Zato me nisi volio. Želio si da budem kao sve druge. Da budem u kalupu kako to volim nazvati. Nisi ti tip koji će biti sretan sa mnom kada radim neke čudne stvari. Mene sretnom čine sitnice. Draža mi je svaka naša klupa nego bilo koji restoran ili kafić koji smo posjetili, a bilo ih je mnogo. Ti to ne razumiješ. Nikada nećeš razumjeti. Čovjek u prolazu, zatvorenih vidika i slijep na svu ljubav koju sam ti pružila.

Prilika za ljubav :

Hajde. Hajde učini taj prvi korak. Javi se. Pokušaj. Porazgovaraj. Izađi. Prošetaj. Daj mi šansu da te upoznam. Da saznam koja ti je omiljena boja, pjesma, knjiga, serija, film.. Da li piješ crnu ili bijelu kafu. Sa šećerom ili bez. Da li ti je draža klupa ili restoran. Daj mi priliku da te volim. Daj sebi priliku da osjetiš kako je kada te ja volim. Samo mi daj priliku. Ako ti se ne svidi, ti otiđi. A znam da će ti se svidjeti. Jer znam da volim najljepše na svijetu. O, ti Čovječe sa najslađim osmijehom, daj mi priliku.Foto: Privatna arhiva

47 views0 comments

Recent Posts

See All