• Vanja Orlović

Praznici kao okidač za prekid partnerskog odnosa

Updated: Jan 30


Istraživanja pokazuju da je u periodu nakon praznika povećan broj raskida i razvoda.


Posvećenost bilo čemu, pa tako i odnosu, održava se kroz svakodnevno donošenje odluke da pronađemo makar minimum vremena, a ne onda kada nam se ukaže prilika ili kada nam je zgodno.


Svaki odnos ima svoje izazovne periode, i kako se partneri odnose prema tim izazovima uticaće na dalji tok samog odnosa. Dugoročno izbegavanje konflikata i nerešavanje problema koji postoje u vezi, kao i konflikti koji nemaju konstruktivna razrešenja mogu ozbiljno da ugroze bilo koji, pa i partnerski odnos.

Umesto da se potraži stručna pomoć, ako je veza ili brak u krizi, koja se teško i dugo ne prevazilazi, češće se dešava da jedan ili oba partnera izlaze pronalaze na druge načine. Na primer, beži se u prekovremeni rad, pronalazi se veza van braka, pažnja koja bi trebala da se usmeri na partnera usmerava se ka deci, prijateljima, sportu, hobiju...


Iako praznici predstavljaju vreme kada je akcenat na porodici, okupljaju, slavlju i odmoru, oni su za većinu ljudi izvor stresa. U vreme praznika mogu da isplivaju mnogi problemi koji su dugo potiskivani i odlagani. Svi izgovori koji se uspevaju realizovati tokom uobičajenih dana, za vreme praznika postaju manje mogući. Dugotrajna narušena bliskost i intimnost između partnera, kao i nezadovoljstvo postojećim odnosom i situacijom, postaje najbolje vidljiva u vreme praznika. Tada je, umesto porodične i partnerske idile, atmosfera prošarana netrpeljivošću, ravnodušnošću, otvorenim sukobima...


Mnogi će sačekati da prođu praznici kako bi konačno završili odnos. Brojni su razlozi. Neki iz nade da će možda praznici ipak promeniti odnos nabolje, daju poslednju šansu, drugi da se ne bi remetila i narušavala praznična atmosfera zbog dece ili ideje da još jednom porodica bude na okupu, treći su već u miru sa odlukom, ali administrativne i zakonske forme mogu tek nakon praznika da reše.


Božićno čudo ne može da spasi odnos koji je duboko zašao u krizu. Ipak, otvoreni razgovor partnera i objektivno i radikalno sagledavanje odnosa su neophodni ako partneri žele da poprave svoj odnos. Potrebna je želja oba partnera da budu svesni krize i situacije u kojoj se nalaze. Bežanje od problema može samo da pogorša odnos. Jednako je potrebna želja i rad oba partnera kako bi se problem prevazišao.


Odlazak u bračno savetovalište, odlazak kod psihologa još uvek na našim prostorima izaziva otpor kod određenog broja ljudi. Ako ste jedni od njih, onda, molim vas, edukujte se o širini znanja i veština ove oblasti, pre nego što psihologiju otpišete kao opciju.


Ne treba ostajati u bilo kakvom odnosu ako je destruktivan po vas.


No, ako odnos ne uključuje nasilje i ljubav postoji, i kriza, u tom slučaju, ima potencijal da osnaži vezu. Praksa pokazuje da i te kako ima primera u kojima su partneri adekvatnim prevazilaženjem krize, osnažili i spoznali jednu novu dimenziju ljubavi i svog odnosa. Vi ste odraz vašeg partnera i obrnuto. Možete mnogo toga da naučite o sebi kroz vašeg partnera, mnogo toga o ljubavi, ali morate da se suočite, da rešavate problem i preuzmete svoj deo odgovornosti.


Odluka da volimo nekog koju smo doneli u dobrim vremenima, na testu je u onim teškim periodima.Za više autorskih tekstova psihološkinje Vanje Orlović zapratite:


https://vanjaorlovic.wordpress.com/


https://www.facebook.com/psiholog.vanja.orlovic


https://www.instagram.com/psiholog.vanja.orlovic/?hl=en&fbclid=IwAR0vqO2ro8so0KyTvZ2ZSpjbDQheGtcMUZfiMWGe_dHb0tjUNFqj3VZpZSoFotografija: Dorina Costras98 views0 comments

Recent Posts

See All