• Andrijana Ristić

Serije koje su prepoznale važne teme milenijalaca i generacije Z

Updated: Jan 30


Fleabag


Autorka i glavna protagonistkinja ove crne komedije je izrazito talentovana, inteligentna i duhovita Fibi Voler Bridž (Fleabag). Ona je moderna, mlada, slobodoumna žena, spremna da pokaže ranjivost, ljutnju, zbunjenost, nesigurnost. Uvek iskrena u svojim mislima, doživljajima i emocijama koje komunicira intimno i otvoreno sa gledaocima, te nam stoga deluje stvarno i u njoj prepoznajemo delove sebe.


U startu ruši četvrti zid i direktno nam se obraća iznoseći u kameru zapažanja, izlaganja, objašnjenja, komentare na situacije u kojima se nalzi, čime uspeva snažno da nas uvuče u svoj unutrašnji svet i zadrži nas zaintrigirane i uključene do samog kraja.


U 2 sezone, kroz 12 epizoda bavi se porodičnim i muško-ženskim odnosima, patnjom usled gubitaka dragih ljudi, osećajem krivice i usamljenosti, mogućnostima prihvatanja sebe, pronalaskom ljubavi, osmišljavanjem egzistencije u brzom, komplikovanom, često haotičnom Londonu danas.


Poseban kvalitet ove serije se ogleda u maestralnoj sposobnosti autorke da tragične i mračne trenutke učini beskrajno duhovitim, čime se ograđuje od patetike i sažaljenja. Sve vreme ćemo osećati težinu i teskobu okolnosti u koje smešta svoju junakinju, ali će nam oči zasuziti isključivo zbog smeha.Normal people


Serija koja je rađena prema istoimenom bestseleru autorke Sali Runi. Na jedan nov način, duboko prožet duhom vremena u kome sazrevamo i odrastamo, pažljivo, senzitivno, ploveći obazrivo u intimno, kroz 12 epizoda prati razvoj odnosa, ali i ličnosti dvoje mladih, Marien i Konela.


Uspešno zaobilazeći visoko eksploatisan romantični kliše ova izrazito zrelo i promišljeno kreirana priča nas uvodi u prostor autentičnih, verno prikazanih osećanja. Nežan, topao, ranjiv, razoružavajuće iskren pristup građenja emotivnih i seksualnih aspekata odnosa između glavnih likova postaje upravo ono što nas privlači i intrigira.


Kroz njihovu priču mi kao gledaoci smo takođe suočeni sa pitanjima nemogućnosti ostvarenja otvorene komunikacije u komplikovanom savremenom okruženju, kao i nesigurnosti u iskazivanju svojih želja i osećanja prema drugoj osobi. Zarobljeni u svojim glavama gubimo sposobnost da u realnosti doživimo ono o čemu neprekidno razmišljamo.Euphoria


Drama koja prati grupu srednjoškolaca pružajući nam jednu novu perspektivu savremenog konteksta u kome odrastaju. Provokativno, bez tabua, otvara probleme i izazove sa kojima se oni suočavaju, a na koje smo skloni kao društvo da zažmurimo, da ih prećutimo i sakrijemo, naročito ukoliko ih uočimo u svom okruženju.


Euphoria daje glas generaciji Z, prikazujući njihova iskustva koja istražuju teme seksa, droge, rodnog identita, mentalnog zdravlja, trauma, porodičnih problema, posledica svakodnevnog uticaja društvenih mreža i medija, teškoće izgradnje prijateljskih i ljubavnih odnosa, prisutnost potrebe za pripadnošću i prihvatanjem.


U vizuelnom smislu očaravajuća, ipak na momente teška za gledanje usled brutalne iskrenosti bez zadrške, ali savršeno izbalansirana empatičnom pristupom. Upoznaje nas sa pozadinom i okolnostima sazrevanja svakog lika i objašnjava posledice koje vidimo, tako da možemo da ih razumemo i sa njima se saosetimo. Problemi današnjih tinejdžera su ovom serijom jasno pokazani, priznati i ne možemo ih ignorisati.We Are Who We Are


Još jedna serija koja na originalan način prilazi izazovima tokom sazrevanja. Prati dvoje američkih tinejdžera koji žive u fikcionalnoj američkoj vojnoj bazi u Italiji istražujući njihova prijateljstva, prvu ljubav, identitet, razvojne krize i sve izazove koje donosi pubertetsko doba prikazane kroz jednu osetljivu, intimnu priču.


Seriju je osmislio i režirao Luca Gudagnino koji i u ovom ostvarenju, kao i u prethodnom Call me by your name, pokazaje jedan otvoren, empatičan i zero pristup kada su u pitanju seksualne preferencije, u ovom slučaju i rodni identiteti, koje preispituju glavni junaci. U svom stilu ostaje u sferi naglašene estetike naturalizma, mističnosti, sete, senzualnosti, usporenosti radnje, poetičnosti.Modern love


Inspirisana je ličnim esejima koji su sedmično izlazili u istoimenoj kolumni New York Times-a. Do sada su emitovane 2 sezone od po 8 epizoda koje u proseku traju oko pola sata. Svaka donosi novu priču, otvara zasebne mikrokosmose koji se slivaju u jedinstvenu celinu prožetu pitanjem pronalaska ljubavi u modernom, kompleksnom svetu.


Pokreće promišljanje i istraživanje na planu međuljudskih odnosa, bliskosti i povezanosti u savremenom društvenom kontekstu koji nosi specifične izazove i preispitivanja na romantičnom, seksualnom, porodičnom, prijateljskom, partnerskom polju.


Dok neke epizode ušuškavaju u pošećerenu realnost lepih kadrova, enterijera, očekivane dinamike odnosa koja nam pruža relaksiranost i podgreva veru u to da će sve na kraju biti dobro, druge pak otvaraju značajne, a istovremeno intrigantne iterpersonalne aspekte koji su samo zagrebani taman toliko da u nama probude radoznalost.
Foto: Pinterest

174 views0 comments